FOAMkalendern #10 – Everts elchock!

#Scenario

Evert, en 56 årig rörmokare sätter foten på akutmottagningen en sen eftermiddag efter att han jobbat över hos en kund som höll på att renovera. Evert är annars frisk men idag tar Han visar stolt upp sin högerhand och vänster armbåge. Han berättar att han snubblat och då tagit tag i en sladd som hängt i taket.

I handflatan ser du ett 2x3cm delvis nekrotiserat sår som luktar bränt. Det påminner om den gången då du brände dig riktigt illa på kakplåten i samband med lussebullsbaket. På vänster armbåge ser du ett lika fult sår, om än lite mindre. Evert verkar må bra och EKG som tas i samband med ankomst är normalt. Själv tycker Evert att han kan gå hem efter att de lagt om såren, du håller inte med. Evert har ett par frågor.

Everts frågor

– Två små sår är ju inget att gnälla över! Det är ju bara att plåstra om och låta det läka, eller?

– Du doktorn, hur kommer det sig att jag inte kunde släppa kabeln direkt när det hände? Handen krampade liksom!

– Det är ju bara 240v i väggen. Grabben där hemma sköt mig med en 50 000v elpistol en gång, det var ju ingen fara med mig efter det. Varför skulle detta vara farligare?

Du känner dig ställd mot väggen. Du pratar bort frågorna och kommer på någon dålig ursäkt som tar dig ur rummet.

Fortsättning…

Sjukhuset är dåligt bemannat och din bakjour gillar inte att bli störd i första hand. Strax minns du dina fysiklektioner från högstadiet, elektricitet tar alltid den kortaste vägen, eller hur var det nu? Du börjar fundera.

– Patienten mår bra och EKG är normalt, betyder det att hjärtat är OK?

– Vilka andra strukturer kan vara skadade och hur yttrar det sig?

– Hur var det nu med växelström och direkt ström?

– Bör jag redan nu påbörja någon behandling i hopp om att få en guldstjärna av bakjouren när jag väl ringer?

Du gör det enda rätta, tar upp din telefon, googlar och finner emin5.com och en video om el-skador.

https://emin5.com/2016/06/27/electrical-injuries/

 

Fem minuter senare känner du dig bättre rustad än någonsin med att besvara Everts frågor och känner dig väldigt hoppfull om att få den där guldstjärnan.

 

Disclaimer.

SWESEMjr är en fristående undersektion för studenter- och underläkare till SWESEM, svensk förening för akutsjukvård. Dessa inlägg är skrivna av föreningsmedlemmar. Åsikter tillhör den enskilde författaren och speglar ej nödvändigtvis SWESEMjr som förening. Vi modererar inläggen enligt bästa förmåga. Skulle ni hitta något avvikande eller felaktigt: var god och kontakta oss på swesemjr@gmail.com så tittar vi närmare på ärendet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *