FOAMkalendern #9 – Topikal Tranexamsyra för hemostas

KLINISK PÄRLA: TOPIKAL Tranexamsyra för Hemostas

#SCENARIO

En tidig morgon på akuten träffade jag en 78-årig kvinna med ett litet blödande sår på näsan. Hon hade rivit sig i sömnen och fått ett ytligt skrapsår mätande ungefär 5 mm i diameter. Såret sivade långsamt och det såg ut som att blödningen borde kunna stoppas på någon minut.

Det visade sig dock att denna kvinna hade förmaksflimmer i botten och stod på Waran. Hon hade lagt på tryck på såret hemma, men det hade fortsatt att blöda. Hon sökte nu då det hade gått över 12 timmar och hon fortfarande inte hade fått stopp på blödningen. Hon hade fått ett nytt tryckförband i triagen, och nästippen var närmast vit av det hårda trycket.

Efter att förbandet suttit en halvtimme kände jag att det var dags att lyfta på det, för nu måste ju blödningen ha slutat. Det hade den dock inte och det fortsatte siva från näsryggen. Hon hade ett PK på 2,4 och i bakhuvudet tänkte jag tanken att vi kan ju inte reversera hennes Waran för den här lilla blödningen(!).

#SNILLEBLIXTEN

Men, så kom jag att tänka på en artikel som jag läst om topikal tranexamsyra (cyklokapron/TXA) för hemostas. I artikeln, en “trick of the trade”-artikel från FOAM-sidan ALiEM (Academic Life in Emergency Medicine), pratade de om att man kan krossa cyklokaprontabletter och blanda med sterilt vatten så det blir en tjock pasta och sen lägga det på blödningar för att stimulera koagulationen. Sagt och gjort!

Sköterskorna kollade konstigt på mig medan jag krossade tabletten och blandade ihop pastan. Jag la ett tjockt lager över patientens sår och satte på ett nytt tryckförband över. För säkerhets skull lät jag det sitta i 10 minuter innan jag försiktigt lyfte på förbandet för att utvärdera.

Voila! Blödningen hade äntligen stannat!

Patienten fick stanna kvar på akuten för observation ytterligare en tid utan att blödningen började igen och fick sedan åka hem. Hon var nöjd och jag var extatisk!

#TAKE-HOME

Topikal TXA funkar inte på alla blödningar (såklart), men kan vara värt att testa på patienter som denna. Patienten slapp läggas in och vi slapp utsätta henne för risker genom att reversera Waranet.

För orginalartikeln från ALiEM, se nedan.

 

Trick of the Trade: Topical Tranexamic Acid Paste for Hemostasis

 

Disclaimer.

SWESEMjr är en fristående undersektion för studenter- och underläkare till SWESEM, svensk förening för akutsjukvård. Dessa inlägg är skrivna av föreningsmedlemmar. Åsikter tillhör den enskilde författaren och speglar ej nödvändigtvis SWESEMjr som förening. Vi modererar inläggen enligt bästa förmåga. Skulle ni hitta något avvikande eller felaktigt: var god och kontakta oss på swesemjr@gmail.com så tittar vi närmare på ärendet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *