FOAMkalendern #7 – Klipp inte sönder vigselringar på akuten!

#Scenariot

Varje vinter när halkan slår till fylls ortopedakuten (eller drömmen – den linjelösa akuten) av personer i varierande åldrar som halkat och ådragit sig frakturer. Höftfrakturer, revbensfrakturer, axelfrakturer och, sist med inte minst, den distala radiusfrakturen. Jag jobbar på en tydligt uppdelad akutmottagning och förra året, när halkan slog till lite oväntat fort, fullkomligt översvämmades ortopeden av dessa patienter. Ett vanligt problem som man då stöter på, och som man kanske inte funderat så mycket på tidigare, är hur tusan man får av dessa patienters vigselringar (eller andra ringar för den delen). Ett alternativ är att klippa upp dem, men för 86-åriga Agda, som inte tagit av sin ring på 55 år och som dessutom förlorade sin make förra året, är detta ett alternativ som både vi och patienten vill undvika. Ringarna har ofta ett starkt sentimentalt värde och tanken på att förstöra dem genom att klippa upp dem ganska traumatiskt.

Så hur göra för att undvika detta scenario?

Ett sätt som ibland används är att försöka dra av dem. Ofta med hjälp av glidslem. Patienterna försöker ibland göra detta själva, men det är generellt inte att rekommendera i och med att det har en tendens att röra på frakturen och därmed göra svinont (och verkligen inte brukar fungera). Mitt absolut bästa tips för att hjälpa dessa patienter och ta av ringarna med mindre smärta både fysiskt och emotionellt hittade jag på StEmlyn’s. Man tar helt enkelt det elastiska bandet från en syrgasmask, klipper av plaständen och använder lindan som ett slags tryckförband för att snurra ringen över svullnaden (det är lite svårt att förklara, men kika på videon så blir det mer förståeligt). Viktigt att komma ihåg är att fingret i sig inte får vara skadat för att man ska kunna använda tekniken och att den inte fungerar om det är ben som är i vägen (ex om patienten har RA så kommer man inte kunna komprimera benet för att få av ringen). Viktigt är också att försöka göra detta tidigt efter att patienten kommit in eftersom svullnaden har en tendens att bli värre över tid. För mig har denna teknik fungerat förvånansvärt bra på många patienter, men den gör fortfarande ont så ett tips är att stabilisera frakturen med en plastskena och linda innan du börjar (och såklart alltid börja med distalstatus..).

Det tar ett par gånger innan tekniken sitter, men testa så kommer du snart vara poppis både bland patienter och kollegor.

#Undetaker’s ring method

Läs mer:

The undertaker’s ring method. St.Emlyn’s

#CLINICAL PEARL VID REPONERING

Ett bonustips för dig som, liksom jag, blir svettig om händerna efter att ha hållit drag i dessa frakturer i ca 10 minuter är att riva av lite gips och gnida in händerna i gipspulvret innan du börjar. Det ger bättre grepp och mindre behov av att justera greppet under reponeringen.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *