FOAMkalendern #21 – EKG vid Syncope

EKG VID SYNKOPE

Dagens huvudkälla är resus.me som drivs av bl.a. ingen mindre än Cliff Reid

Alla EKG:n som visas nedan är hämtade från Life in the Fast Lane.

Vid synkope finns det en del EKG-rytmer som självfallet är viktiga att känna igen. Samtidigt är de farligaste också väldigt uppenbara och vägen till behandling blir kort t.ex:

 

STEMI – AKS-behandling/PCI

 

VT – CHOCK


 

SPOT THE WOBBLER!

Wobble dance

Hur är det egentligen med övriga tillstånd vi kan fånga på ett EKG och som är viktiga att INTE missa?

Jag har lärt mig komma ihåg förkortningen WOBBLER som hjälp. Brukar föreställa mig att personen börjat vingla strax innan hen trillat ihop.

WPW – WOLFF PARKINSON WHITE

WPW är ett av de mest kända pre-excitationssyndromen där det finns en extra ledningsbana i hjärtats retledningssystem. Om impuls från förmak till kammare går via den accessoriska banan kan det leda till maligna arytmier. Leta efter delta-våg och kort PQ-tid!

OBSTRUKTIV ÖVERLEDNING – AV-BLOCK 2/3

AV-block av högre grad. Leta efter bradykardi. Granska förhållandet mellan P-våg och QRS-komplex. Finns det ett mönster? Är det komplett dissociation? Vid extrem brady får du ta till läkemedel eller pacing.

BIFASCIKULÄRT BLOCK

eller kombinationen vänstersidigt grenblock och hö-sidig elaxelförskjutning.

BRUGADA

Den ökända genetiska mutationen i genen som kodar en av hjärtats natrium-jonkanaler. Leta efter det karaktäristiska buktande utseendet på ST-sträckan, sk. coved ST-elevation.

LEFT VENTRICULAR HYPERTROPHY / LARGE

Tänk på stor vänsterkammare framför allt vid ansträngningsutlöst synkope. Vänsterkammarhypertrofi kan orsaka utflödesobstruktion som blir fysiologiskt signifikant vid ansträngning.

Så här ser en obstruktiv hypertrof kardiomyopati se ut på UKG:

För er som är ovana så ser ni vä. förmak längst ned till hö i bild, och ‘piskan’ som slår uppåt är mitralisklaffen som slår mot ett kraftigt förtjockat kammarseptum och förhindrar blodet från att flöda ut genom aortaklaffen.

Obstruktiv Hypertrof Kardiomyopati. Bild från The POCUS Atlas.

EPSILONVÅG

Den jag själv aldrig kommer ihåg. Epsilonvågen kan ses vid en ovanlig ärftlig sjukdom som drabbar högerkammaren: Arrytmogen högerkammardysplasi/kardiomyopati. Epsilonvågen kan vara korrelerad till andra T-vågsförändringar i V1-3.

REPOLARISATION

Slutligen. Repolarisationsstörningar. Framför allt, Långt QT-syndrom. Beräkna QT, kolla framför allt igenom läkemedelslistan efter farmaka som kan ligga bakom detta.

 

 

BONUS!

37 guldvärda minuter om kardiogen synkope med EKG-gurun Amal Mattu. Tips av Hazem Koozi.

 

EDIT 210507. Uppdatera bildlänkar som ej fungerade. Samtliga från LITFL ECG Library.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *