NYHETSBREV

Kvartal 4 2019

 

Nyhetsbrev från SWESEMjr

Höstterminen börjar lida mot sitt slut men oj så mycket roligt vi har hunnit med! Och vi har ännu mera trevligheter att se fram emot under nästa år. Här kommer årets sista Nyhetsbrev från SWESEMjrs nationella styrelse som önskar er ett mysigt december, härliga storhelger och ett gott nytt år!


 

SWEETs 2020
Akutläkarnas årliga nationella konferens går av stapeln 11:e till 13:e mars i Stockholm nästa år och SWESEMjr kommer att, liksom tidigare år, förmedla dagbiljetter till våra medlemmar för ett kraftigt rabatterat pris. Föreläsningar, workshops och specialistdiskussioner i en superinspirerande miljö – det vill du inte missa! Håll utkik på vår hemsida och facebook för mer information om hur du gör för att få tag i de eftertraktade biljetterna (vi skriver så snart vi fått alla detaljer från SWESEM). För närvarande går det att läsa mer på sweets.nu.
Ps. Forskar du inom akutsjukvård? Då kan du skicka in ditt abstract till FoU@swesem.org för att tävla om de priser som delas ut under konferensen.


Årsmöte 2020

 

I samband med SWEETs kommer SWESEMjr hålla årsmöte i Stockholm lördagen den 14:e mars 2020. Alla våra medlemmar har rösträtt och är mer än välkomna att närvara, antingen i fysisk form eller via messenger eller google hangouts. Förhoppningsvis blir det även en postconference workshop samma lördag i samarbete med SWESEMjr Stockholm. Kallelse och mer information kommer efter årsskiftet.
Inför årsmötet kommer det finnas möjlighet att ansöka till flera poster inom styrelsen och om du redan nu känner för att engagera dig i nationella styrelsen är du välkommen att höra av dig till valberedningen på kevin.bronton@gmail.com.

Sammanfattning av årets medlemshelg

Helgen den 23-24:e november var det äntligen dags för SWESEMjr:s nationella Medlemshelg! Denna gång träffades vi i Linköping och temat för helgen var TRAUMA. Ett stort tack ska tilldelas Linköpings universitet, som dels sponsrade oss, instruktörerna från SWESEMjr Linköping, som hjälpte oss att ordna scenarioövningar, och sist men inte minst akutläkarna från Akutkliniken på Linköpings US, som både höll övningar och föreläste!

Helgen startade med föreläsningar om traumaomhändertagande av Frida Meyer och ultraljud av Michael von Shickfus, där lördagen avrundades med träning av akut omhändertagande i form av scenarioövningar. Efter detta var vi några som åt middag tillsammans på studenthaket Kårhuset Kollektivet.

Under söndagen blev det mer praktiska övningar samt en mycket uppskattad föreläsning om forskning inom akutsjukvård, av Daniel Wilhelms. Vi från SWESEMjr lärde oss massvis, och är så glada och inspirerade efter denna helg!


Hälsningar från vårt avlånga land

Rapport från våra lokala grupper om vad de haft för sig denna höst!

Uppsala
Vi startat upp Scenarioträning. Full fart med ultraljud och syjuntor. Snart kommer Katastrofdoktorn Johan von Schreeb och föreläser. Nästa termin planerar vi att få rutin på dessa event och planerar fler föreläsningar, exempelvis favorit i repris om “Kvin- och Skottskador”. Taggad styrelse med massor av idéer!
Stockholm
Gruppen har, i samarbete med Sveriges Läkarförbund Student Stockholm, hållit workshops i akut neurologi,
ultraljud och akut kirurgi.
Linköping
Linköping hade äran att vara med och anordna medlemshelgen. Utöver det har vi fortsatt hålla scenarioträningar och ordnat föreläsningar om EKG och vätsketerapi.

Göteborg
Vi har hittills haft en EKG-föreläsning med en akutläkare från Kungälvs sjukhus. Vi har även för tredje terminen i rad haft ultraljudsworkshop enligt eFAST-konceptet som är väldigt uppskattat av studenterna. Inom kort ska vi för andra gången ha simuleringsworkshop på KTC som också var väldigt populärt sist.
Kul med så stort intresse!

Skåne
Skånegruppen har i samband med sommaren drabbats av manfall då examinerade studenter flyttat till nordligare breddgrader. Under höstterminen har vi därför gått in i en förlängd vinterdvala och gör allt vi kan för att ladda med energi och idéer för att kunna erbjuda en spännande vårtermin 2020 med nya inspirationsföreläsningar och workshops. Därför letar vi efter Dig som är sugen på att hjälpa oss rivstarta SWESEMjr i Skåne igen!

 

Veckans FOAM – topp 3
FOAM står för Free Open Access Meducation och om du missat att vi lägger upp ungefär ett inlägg i veckan med FOAM-tips rekommenderar vi att du klickar in på vår blogg. De mest lästa inläggen under hösten var:
Har du förslag på en bra pod, vlog eller pek om något akutsjuvårdsaktigt får du gärna slänga iväg ett mail till sekreterare@swesemjr.se. Vi söker också foamintresserade medlemmar som skulle vilja bidra till bloggen.

Ses och hörs nästa år!

Hör gärna av er till oss om ni har frågor, funderingar eller idéer!

 

Mail: swesemjr@gmail.com
Hemsida: swesemjr.se
Facebook: Swesem jr

 

Copyright © *|2019|* *|SWESEMjr|*, All rights reserved.