Veckans FOAM #1 – The RESUS Room

The Resus Room

Från och med denna vecka kommer SwesemJr Skåne att varje vecka här på facebook tipsa om en FOAM-källa. FOAM står för free open access meducation och kan beskrivas som ”medical education for anyone, anytime, anywhere”. Det är ett samlingsbegrepp för fritt tillgängliga medicinska kunskapskällor i form av poddar, bloggar, hemsidor, dokument, e-böcker. Vi kommer varje vecka att tipsa om en nyttig och intressant kunskapskälla inom akutsjukvård, anestesi, intensivvård och/eller prehospitalt omhändertagande.

Först ut är podden TheResusRoom. Detta är engelsk podd med akutläkare och ambulansjukvårdare där olika tillstånd och deras akuta handläggning diskuteras på ett evidensbaserat sätt. Podden finns på iTunes, på de flesta andra podcast-appar samt på hemsidan http://theresusroom.co.uk/. De avsnitten som framförallt rekommenderas är ”roadside to bedside” där hela omhändertagandet av specifika akuta tillstånd gås igenom från prehospital miljö till akuten och ofta även vidare till IVA/OP/avd. Podden riktar sig

till läkare, sjuksköterskor och ambulanspersonal. Ibland får man pausa för att googla olika förkortningar som ffa används i brittisk sjukvård, men generellt är det ganska lätt att hänga med i diskussionerna.

Mer om FOAM-begreppet kan man läsa här: https://lifeinthefastlane.com/foam/.

/Hazem Koozi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *