FOAM v 47 Specialtricks på akuten

FOAM v 47 Specialtricks på akuten

Akuten är en plats där den kreativa problemlösningssidan verkligen kan få komma till uttryck. Aliems ‘Tricks of The Trade’-serie har en båtlast med uppfinningsrika sätt att hantera vanliga och ovanliga besvär.

Så frammana din inre entusiasm för DIY och abrovinscher! Här kommer 3 av deras intressanta lösningar i form av fingerbad, selfies och gravtest.

 

Tips 1: Just the tip!

Varje dag i Sverige hackas lökar med tårade ögon, avokadokärnor tärnas ur med religiös frenesi och bandslipar går på högvarv. Det är inte svårt att slinta och skada fingertopparna.

Om det är så att i princip bara huden slitits loss behöver man inte alltid göra så mycket. Såret behöver oftast bara rengöras, exploreras och bandageras. Fingertoppar är dock ofta mycket lättblödande och smärtande, så det kan vara svårt att få en bättre koll och applicera tryck över såret.

Tricket:

Doppa fingertoppen i ett lidokain/adrenalinbad (vanligt bedövningsmedel).

Efter att fingertoppen fått baddas i fem minuter bör adrenalinet verkat för bättre hemostas och lidokainet bör ha hjälpt patienten med sin smärta. Sen är det bara att tuta och köra!

 

  

Artikeln i fullo kan läsas här.

 

Tips 2: But First…

Blickriktning brukar undersökas genom att patienten följer undersökarens finger, men detta kräver en medverkande patient, något man inte alltid kan ta för givet av patienter där kranialnervsundersökning är indicerad.

Tricket:

Använd selfie inställningen på en mobilkamera och låt patienten följa en bild av sitt eget ansikte istället för ditt finger.

Att följa ansikten är något vi är djupt prime:ade att göra. Jag har själv testat detta tips och haft förbluffande bra resultat.

 

Artikeln i fullo kan läsas här.

 

Tips 3: When Urine Trouble

När en ung kvinna inkommer till akuten med magsmärta komer extrauterin blödning alltid upp som en Don’t Miss diagnos och ett gravtest tas alltid. Ibland är det verkligen bråttom och du vill närma dig din diffdiagnos snabbt, samtidigt som du kanske har en patient där du inte kan samla urin.

Tricket:

Använd helblod istället för urin på gravtestet.

Enligt artikeln detta tricket är baserat på är de flesta urin-graviditetstest godkända för användning av både serum och urin i USA. Om detta även stämmer för gravtesten i Sverige som används på akuten (håller på och undersöker) så verkar det enligt studien som presenteras i artikeln (där blod på gravstickan gav 95,8% sensitivitet, 100 % specificitet) mycket lovande för att man då det behövs kan använda blod istället för urin vanliga gravtest för att snabbt bekräfta en misstänkt graviditet vare sig den är på rätt eller fel sida av livmodern.

 

Artikeln i fullo kan läsas här.

Disclaimer.

SWESEMjr är en fristående undersektion för studenter- och underläkare till SWESEM, svensk förening för akutsjukvård. Dessa inlägg är skrivna av föreningsmedlemmar. Åsikter tillhör den enskilde författaren och speglar ej nödvändigtvis SWESEMjr som förening. Vi modererar inläggen enligt bästa förmåga. Skulle ni hitta något avvikande eller felaktigt: var god och kontakta oss på swesemjr@gmail.com så tittar vi närmare på ärendet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *