FOAM v41 – POCUS #1

Hallå alla ultraljudsintresserade!

Denna gång tänkte jag tipsa om några länkar/videor som handlar om: Point of Care UltraSound (POCUS)! 

Funkar lika bra oavsett om du är ny inom området eller har ultraljudat en del innan.

POCUS och ultraljud används mer och mer ute på kliniken i Sverige, och inte minst inom akutsjukvård. Man kan ha stor nytta av denna modalitet, så låt oss grotta ned oss i POCUS!

POCUS är ett begrepp som betyder att man använder sig av ultraljud för riktade frågeställningar, ofta ja/nej frågor. T.ex. finns det vätska i pericardiet? har hjärtat OK pumpförmåga? finns det pleuravätska, eller vätska i buken? 

Genom att använda sig av POCUS kan man förstärka misstanken om ett tillstånd t.ex. pneumothorax, genom olika kriterier – exempelvis att man har avsaknad av så kallad “lung-sliding” (det faktum att pleurabladen rör sig mot varandra). Det finns även algoritmer som förenklar tolkningen av sina fynd. 

 

Apikal fyrkammarvy

 

Jag tänkte skapa en serie av POCUS-inlägg, som kommer dyka upp när det är min bloggvecka. Detta är inlägg nr 1 om POCUS och ultraljudsfysik/knappologi! för dig som redan har en viss POCUS-vana, kan du se detta som en repetition.

Vi börjar med en video om POCUS och dess definition:

Understanding Point of care ultrasound basics är en bra introduktion till begreppet POCUS.

 

Vidare går vi med en 5 min lång video om knappologi!

http://5minsono.com/knobology/ 

 

och för dig som är ännu mer intresserad, finns en 43 min lång video om ultraljudsfysik/knappologi!

https://vimeo.com/53793842 

 

Bra länkar/böcker och lite POCUS-nyheter

Det finns ett antal stora namn i POCUS-världen, inte minst Vicki Noble, akutläkare i USA, som anses vara “the queen of lung ultrasound”, en fantastisk pedagog och kliniker som ägnat en stor del av sin karriär till att utbilda inom POCUS, lungultraljud och även forskning inom området. Du kan hitta föreläsningar på nätet. Vicki är även medförfattare i boken “Emergency and critical care ultrasound”, som är en bra bok att börja med. Vicki var på besök i Sverige under september 2019, för att diskutera POCUS och hur man skulle kunna sprida dess användning i Sverige.

Vidare är Matthew Dawson och Mike Mallin två stora namn, också akutläkare i USA och författare till en bok som är gratis på iTunes “Introduction to bedside ultrasound”, volume 1 och 2. De har också en ultraljudspodcast: http://www.ultrasoundpodcast.com/

http://5minsono.com/ är en sida som har 5 min långa videor om POCUS, av Dr Jacob Avila.

Så! hoppas det låter intressant och att du fått upp ögonen för POCUS! Nästa gång blir det POCUS #2: FAST! så håll utkik.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *