FOAM v40 – Gott & blandat #1

Gott o Blandat #1

Hey! Nyligen hemkommen från ett 3-dagars seminarium i Cilento, Italien. Varför skulle man hålla ett retreat där? Tydligen är det en s.k. “blå zon” där invånarna i Cilento-regionen blir ovanligt gamla och håller sig ovanligt friska långt upp i åren. Andra blå zoner i världen är t.ex. Okinawa, Japan. Men det är inte mina take-homes från Cilento jag tänkte dela med mig av idag. Det är snarare en uppsamling av användbara källor/resurser jag stött på i mitt twitterflöde. Twitter är onekligen go-to-plattformen för FOAM-material då många av rörelsens eldsjälar är frenetiska twittrare.

Här följer senaste tidens top 5

EKG-resursen ecgwaves.com tillhandahåller enorma mängder utbildningsmaterial (artiklar, quiz, videos) GRATIS till LITFL-läsare till och med 31/10 19. Klicka dig vidare på länken ovan och sedan vidare och ge dig själv förutsättningarna för att bli en ännu större fena på EKG än du redan är idag.

Brian Lin beskriver hur Du undersöker en hand där man misstänker senskada. Väldigt lätt att missa om man inte känner till samtliga moment som ingår i undersökningen, vilket kan ha ödesdigra konsekvenser för patientens handfunktion framöver. Han är även med och driver FOAM-sidan Closing the Gap som lär ut hur man suturerar sår och massor av andra moment. Check it out!


Postpartumblödning är det tillstånd som ligger bakom hög mödradödlighet i låginkomstländer. Man uppskattar fler än 10 miljoner fall som skördar fler än 100.000 liv årligen. (Prata, 2013). Från utbildningen är de 4 T:na fortsatt färska i minnet. Tissue. Tone. Trauma. Thrombin. Enligt Amerikanska Specialistföreningen för Gyn/Obs är de ledande orsakerna till PPH:

  • Uterine Atony
  • Retained uterine products / placenta accreta
  • Coagulopathy
  • Genital tract trauma
  • Uterine inversion (rare)
  • Uterine rupture (rare)
Parentes

I somras läste jag WTF: What’s the Future and Why it’s up to us av Tim O’Reilly. I boken fick jag nyss om ett tech-företag som lanserat en drönar-baserad blodbank i Rwanda där PPH är ett allvarligt problem då man inte hunnit utveckla tillräckligt bra infrastruktur för att få blodet dit det behövs tillräckligt fort. Nu har man med hjälp av 4 drönarstationer fullgod täckning över hela landet där man nu kan leverara blod på 10-20min istället för 3timmar!! Läs mer om Zipline i denna artikel.

FOAM-världens alla eldsjälar samlades under samma tak en gång vartannat år i och med konferensen SMACC (Social Media and Critical Care). Det var en konferens som bröt fleratlet barriärer avseende innovation, kreativitet och ambition. Man skulle kunna se det som Akut- och Intensivvårdens TED Talks. I och med detta krävde arrangemanget enormt mycket resurser i form av tid och pengar. Varför organisatörerna kände sig tvungna att kasta in handduken i och med årets konferens i Sydney som blev den sista. De har i år gått ihop med flertalet andra stora aktörer (bl.a. New England Journal of Meidcine) för att återskapa essensen i SMACC och startat en ny organisation med namn CODA.

Se och läs mer som tidigare SMACC (RIP)

  • The Impact we have on our Patients

Sal Rezaie som driver RebelEM-bloggen ger en föreläsning om relationen mellan patient och läkare. Hur vi verkligen påverkar deras liv. Han påminner oss om att patienten är mer än bara symtom. Det är en stark och rörande berättelse som kan fungera som bränsle för reflektion. När man känner att man behöver något som berör en mer betydligt än antbiotikadoser, Virchow’s triad eller hematopoesens alla steg.

Slutkommentar

För mer FOAM på twitter är ni mer än välkomna att scanna igenom mitt twitterflöde. @Brontonoid

Disclaimer.

SWESEMjr är en fristående undersektion för studenter- och underläkare till SWESEM, svensk förening för akutsjukvård. Dessa inlägg är skrivna av föreningsmedlemmar. Åsikter tillhör den enskilde författaren och speglar ej nödvändigtvis SWESEMjr som förening. Vi modererar inläggen enligt bästa förmåga. Skulle ni hitta något avvikande eller felaktigt: var god och kontakta oss på swesemjr@gmail.com så tittar vi närmare på ärendet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *