St.Emlyn’s
EMERGENCY MEDICINE #FOAMED
Jag har fått äran att inleda Veckans FOAM 2.0 efter ett mycket uppskattat pilotprojekt i våras av Hazem Koozi. Ni kan hitta hans poster under #Veckansfoam.
I veckan var tre av oss från den nationella styrelsen i Manchester och representerade SWESEMjr på #StEmlynsLIVE, den första dagskonferensen av sitt slag i FOAM-sfären. Bakom konferensen ligger personerna från StEmlyn’s som bjudit in framstående FOAM-utbildare från alla världens hörn (USA, Sydafrika och Australien). Med detta färskt i minnet kändes det naturligt att inleda andra säsongen av Veckans FOAM med att presentera StEmlyn’s blogg, kompletterande podd, och för den tålmodige som orkar läsa vidare: några takeaways från #StEmlynsLIVE.
StEmlyn’s Blogg & Podd
St.Emlyn’s är ett virtuellt sjukhus (Virchester) som uppkom med syftet att utbilda motsvarande AT-läkare inför deras akutplacering på The Royal Infirmary i Manchester. Projektet började som en intern utbildningsplattform med hundratals beskrivna patientfall, men har med tiden utvecklats till en FOAM-resurs av rang och betraktas idag bland världens bästa FOAM-källor tillsammans med Life in the Fast Lane (LITFL) och Academic Life in Emergency Medicine (ALIEM), bland andra. Du kan läsa mer om StEmlyn’s här.
I min mening är StEmlyn’s en fantastisk kunskapsbank som särskiljer sig från många andra FOAM-källor. StEmlyn’s fall går ofta att direkt relatera till ett motsvarande svenskt omhändertagande och flöde. Detta till skillnad från många andra FOAM-resurser med bas utanför Europa där den beskrivna handläggningen ibland kan kännas främmande för oss verksamma i svensk sjukvård.
Några favoritinlägg som jag själv återkommit till flera gånger är:
- Deras introduktionsserie för alla läkare som är nya till akutsjukvård. Här kan du läsa om alla grunder och hur du kan förhålla dig till de vanligaste, och allvarligaste, sökorsakerna. Oerhört nyttigt. Fruktansvärt omfattande: Induction
- De lägger mycket fokus på hur man kan bli bättre på sin egen fortbildning. Natalie May (Akutläkare, jobbar för närvarande för Sydney HEMS) har lagt mycket kraft och energi på att reflektera kring det livslånga lärandet och delar med sig av sina slutsatser i den här postserien. Om Du någonsin funderat på hur det skulle vara ifall din vardag var fylld av helikoptrar och Sydney har NM skrivit en hel eBok om sin erfarenhet i Sydney.
#StEmlynsLIVE
Konferensen präglades av fyra huvudkoncept som organisatörerna menar akutsjukvårdsspecialiteten vilar på:
- Klinisk förträfflighet
- Evidensbaserad medicin
- Välmående
- Akutsjukvårdens filosofi
Takeaways värda att lyfta fram:
#TA HAND OM DIG SJÄLV
För att kunna förse patienterna med bästa möjliga vård är ditt egna välmående en förutsättning. Glöm inte aktiviteter vid sidan om studierna/arbetet som tillåter dig koppla av och ladda om – underlätta för ditt bästa jag att träda fram.
#SPRID GLÄDJE
Som junior läkare eller student kan det vara frustrerande när man inte alltid känner att det är ens roll att vara skeptisk och ifrågasätta varför traditioner som inte har förankring i evidens lever kvar. Däremot har vi all möjlighet att påverka kulturen dit vi kommer med entusiasm, positiv attityd och nyfikenhet (det smittar av sig). Sinnestillståndet på dig själv, dina kollegor, handledare eller ditt team är avgörande för prestationen. Känner du att humöret håller på att vända åt det sämre: Stanna upp. Peppa dig själv till att göra ett riktigt bra jobb på nästa neurostatus, nästa diktat eller utskrivningsinfo. Försök hitta något att lära i varje situation.
#GRUNDERNA ÄR OVÄRDERLIGA
Vi fick höra om hur en av föreläsarna tidigt under sin ST fick följa med som ansvarig vid ambulanstransport av en patient beroende av vasopressorer (läkemedelspumpar). Exalterad över att få ett uppdrag i något hen visste hen ville hålla på med tackade hen ja utan att tveka. 20min efter att de lämnat sjukhuset med den, för tillfället, stabila patienten under pågående vasopressorstöd inser både ansvarig läkare och ambulanspersonal att de inte riktigt funderat kring vad som kan gå fel under transporten. Vad gör vi om patientens blodtryck dimper? Hur ökar man infusionstakten? Hur stänger man av pumpen? Hur laddar man pumpen med nytt läkemedel? Läkaren var fullständigt ärlig och erkände att hen inte hade någon aning. Hen visste bara hur man tystar alla ljud på pumpen när den börjar tjuta. I vanliga fall fanns det alltid någon annan som kunde det praktiska.
TAKEAWAY
Flyg före planet. Planera för de situationer som kan uppstå innan de uppstår – när det väl händer så har du en plan redo och slipper komma på något användbart under maximalt stresspåslag. Se till så du är bekväm med ALLA praktiska moment, inte minst de som ofta delegeras: Sätta PVK, vända en patient, använda sugen, koppla EKG, lägga om sår. Hamnar du i en situation du inte är bekväm i? Erkänn det öppet. Var öppen för att lära dig från alla personalkategorier. Var öppen för att lära ut till alla personalkategorier. Vi är beroende av varandra – det blir mycket lättare att arbeta ihop om vi förstår varandras arbetsroller.
Det gick bra för patienten i det här fallet, precis som i många andra liknande situationer. Vi får inte begå samma misstag för många gånger bara. Låt oss lära av varandra.
Vi försökte åtminstone följa de första två råden under vistelsen i Virchester. Bevis nedan:
Sidopärla
I föreläsningen nedan (börjar efter ca 1min) berättar Mike Mallin om stresspåslaget dagen då han inte använde ultraljud. Det smittar av sig.
Tack för denna veckan.
Stay awesome!
/KB